Asbesti

Asbestilla tarkoitetaan kuitumaisia silikaattimineraaleja, joille on yhteistä hyvä mekaaninen ja kemiallinen kestävyys sekä pölyävyys käsiteltäessä.

Asbesti aiheuttaa syöpää. Asbestikuidut läpäisevät pienen koon vuoksi hengityselinten suojamekanismit ja varastoituvat keuhkoihin pysyvästi. Mitä enemmän olet asbestille alttiina, sitä suurempi riski on sairastua syöpään. Altistuminen asbestille aiheuttaa oireita yleensä vasta kymmenien vuosien (20-30 vuotta) kuluttua altistumisesta.

Asbesti rakennusmateriaalina

Asbestin käyttäminen lopetettiin rakennusmateriaaleissa 1988. Nykyään asbestin käyttäminen rakennusmateriaalina on kiellettyä ja sen käsittely rajoittuu lähinnä korjausrakentamiseen ja asbestin purkutöihin.

Asbestia voi olla ennen vuotta 1988 rakennetuissa kiinteistöissä esim. putkien eristysmateriaalina, ilmanvaihtolaitteistoissa, julkisivuissa, lattioissa, katoissa ja sisäverhouslevyissä. Asbestia on käytetty runsaasti myös rakenteiden palosuojauksissa ja äänieristyksissä. Myös rakennustarvikkeissa kuten esimerkiksi liimoissa tasoitteissa ja maaleissa voi olla asbestia.

Kaikkiin ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa tulee varmistua sisältävätkö purettavat rakenteet asbestia. Tämän vuoksi on tehtävä asbestikartoitus. Ota yhteyttä 040 8293707.

Asbestin purkutyö on luvanvaraista, joten valitsemalla ammattilaisen, olet luotettavissa käsissä.